Rannalla - Saima Harmaja

Ihanat vaaleat pilvet
liukuvat taivaalla.
Hiljaa ja lumoavasti
laulaa ulappa.

Aaltojen hyväilyistä
hiekka on väsynyt.
Tulisit aivan hiljaa,
tulisit juuri nyt.

Rannalla - Saima Harmaja

sunnuntai 6. syyskuuta 2020

Osa 14

Se oli kaunis loppukevään päivä. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja merestä nouseva hento usva muutti kelin autereiseksi.
Amanda oli pyytänyt Januksen ulos talosta juttelua varten.
-Meidän täytyy jutella vakavasti.
-Äänensävystä päätellen tästä ei ole tulossa mieluisa keskustelu.
-Älä suhtaudu alentuvasti. Vaikka olen nuorempi, en ole tyhmä,
Amanda napautti.
-Mistä sinä haluat keskustella,
Janus kysyi tasaisen rauhallisella äänellä.
-Onko tätä avioliittoa mitään järkeä jatkaa? Me olemme käytännössä vain kaverukset saman katon alla ja minä ainakin haluan elämältä enemmän.
-Mu-mutta... entä lapset?!
-Lapset selviävät kyllä ja heidät hoidetaan ihan kuten ennenkin. Janus, ole rehellinen itsellesi ja minulle, tämän kerran. Sinä et rakasta minua. Et osoita sitä millään tavoin. Minä olen aivan loppu tähän. Rakastan sinua kyllä, mutta se yksin ei enää riitä. Rikon itseni vain kerta toisensa jälkeen odottaessani tunteita, joita sinulla ei ole.
Janus meni äkkiä todella hiljaiseksi. Hän pelästyi pahanpäiväisesti. Toinen avioliitto oli karahtamassa kiville. Tuntemukset risteilivät kiivaina hänen sisällään ja samassa mies oivalsi jotakin tosi tärkeää.
-Amdanda... tulisitko hetkeksi tähän viereeni istumaan.
-Miksi?
-Tule nyt vaan, ole kiltti.
Janus otti vaimonsa kädet käsiensä väliin ja katsoi tätä pitkään syvälle silmiin rohkeutta keräten.
-Ihan ensimmäiseksi minä haluan pyytää sinulta anteeksi?
-Anteeksi? Miksi?
-Olen ollut ihan hirvittävän huono puoliso. Tajuan lukkiutuneeni siihen tilanteeseen, josta aloitimme enkä ole ymmärtänyt, että näinä vuosina jotakin on muuttunut. Kasvanut.
-Mitä...
-Ei, älä keskeytä minua. Amanda, minä rakastan sinua ja olen hirvittävän pahoillani, että en ole osoittanut sitä sinulle millään tavoin. Olen hädin tuskin ymmärtänyt sitä itsekään. Vasta nyt, kun tajuan, että saatan menettää kaiken, sinut, ymmärrän miten paljon sinua rakastan.
-Janus.
Amandan ääni oli pelkkä kyyneleinen kuiskaus.
-Minä rakastan sinua Amanda Tawast-Goottila,
Janus sanoi hellästi ja veti vaimonsa syleilyynsä ja suuteli tätä varovaisesti.
Varovaisuus kuoli hetken päästä ja rakastamisen  molemminpuolinen riemu täytti heidät.
Päivän alkaessa hämärtyä Amanda ja Janus kapusivat majakkaan ja rakastelivat yhteisestä sopimuksesta ilman ehkäisyä ensimmäisen kerran. Janus ymmärsi, että hän oli kieltänyt vaimoltaan tämän hartaimman toiveen rakkauteen ja perheeseen eikä hän aikonut enää koskaan asettua niiden halujen tielle.
-Shh, ei herätetä äitiä,
Janus sanoi ja työnsi pullon Artun hamuavien huulien väliin.
-Äiti on nyt tosi väsynyt ja hänellä saattaa kohta olla uusi pienokainen kasvamassa sydämen alla. Olen ollut todella typerä, tiedätkös, ja melkein menetin kaiken.
Amanda oli onnellisempi kuin koskaan. Hän kokkaili lauleskellen aamupalat koko perheelle.
Hän myös piti lupauksensa Rohanille ja järjesti kaikessa hiljaisuudessa dna-testin Artun isyydestä.
-Noin. Älä pure äidin tissiä. Sattuu.
-Tiedätkös Arttu, että äiti on maailman onnellisin nainen? En tiedä mitä tekisin ilman teitä kolmea.
Arttu tuhisi ja imi rintaa tasaisesti. Amanda ei kaivannut enää mitään muuta elämältään. Paitsi ehkä yhden rakkauslapsen lisää, hän pohti hilpeänä.
-Hei Rohan, Amanda tässä.
-Hei Amanda. Mitä kuuluu?
-Minä lupasin soitella heti kun sen testin tulokset tulevat ja nyt ne ovat tulleet.
-No?
-Sinä et ole Artun isä. Olen pahoillani.
-Ehkä se oli parempi näin? Elämä jatkuu kuten ennenkin?
Amanda kuuli toiveikkuuden Rohanin äänessä ja jokin osa hänen sydämestään särkyi.
-Niin, elämä jatkuu kuten ennenkin.
-Kaikkea hyvää Amanda.
-Kaikkea hyvää myös sinulle.
Hyvin haikeana Amanda sulki puhelun ja jäi katsomaan puhelintaan hetkeksi, kuin epäröiden.
Ei. Hän oli päätöksensä tehnyt. Hän rakasti Janusta ja sikäli kuin kaikki menisi hyvin, hänen pieni seikkailunsa ei koskaan tulisi ilmi. Päättäväisesti Amanda käveli sateesta sisään.
**********
Janus joutui puun ja kuoren väliin ja se sai miehen vihdoin tunnustamaan tunteensa paitsi Amandalle, myös itselleen. Kuka olisi arvannut, että Janus todellakin ajan kanssa antaisi myöden rakkaudelle? Voin kertoa, että pitkän aikaa en ollut varma siitä itsekään! Vielä viime osan tapahtumien aikoihin pelissä pyörittelin tätä ajatusta ja pohdin, että eroavatko Amanda ja Janus ja jatkaako ensinmainittu Rohanin kanssa. Lopulta päädyin kuitenkin tähän ratkaisuun. Pohdin asiaa monelta eri kantilta ja lopultakin, koska Amandan tunteet Janusta kohtaan ovat olleet koko ajan vahvemmat ja mies on hänen todellinen rakkautensa, valinta oli Janus. En kiistä, etteikö ajatus erosta ja Rohanista olisi kutkutellut kovastikin mielenpohjia ja siitä olisi tähän "viattoman pikku syöjättären" elämään saanut muutaman hyvin mielenkiintoisen käänteen, mutta ehkä Amandan elämässä on ollut käänteitä jokseenkin jo riittämiin. Ehkä. ;-) 

Olen jo pariin eri kertaankin eri yhteyksissä maininnut, että Amanda hahmona on mulle hankala ja vaikea. En pidä tämänkaltaisista opportunistisista tyypeistä ja Amanda on oman edun tavoittelijana ihan omaa luokkaansa. Hän ottaa mitä haluaa ja uskoo, että kauniit kasvot ja vähän seksiä päälle korjaa virheet. Henkisestihän Amanda ei ole kasvanut minnekään tarinan aikana ja se on ollut tietoinen valinta. Amanda on vahva karikatyyri tietynlaisesta henkilötyypistä ja sellaisena olen halunnut hänet pitää. Mitä tulevaisuus sitten Amandalle tuo ja tuleeko hän kasvamaan ajan mittaan? Jaa-a. Katsotaan ;-)


6 kommenttia:

 1. No älysihän Janus viimein rakastavansa Amandaa! Onneksi ei herännyt liian myöhään. Nyt ainakin perhe säilyy tällä erää yhtenäisenä, ehkä Amanda jopa säilyttää salaisuutensa hautaan saakka, kuka tietää.

  Amanda on kyllä mielenkiintoinen hahmo, jollain tapaa inhoan sitä ja jollain tapaa en. Uskon kyllä, että nainen on kirjoittajalle hankala hahmo. Mutta hyvin sä siitä kirjoitat ja oot tuonu hyvin esiin hahmon piirteet ja luonut lukijalle oikein selkeän kuvan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Janus oli ehkä ymmärrettävästikin kaivautunut puolustusasemiin alunperin, sillä suhteen alku oli vaikea ja miehelle itselleen moraalisestikin haastava. Janus on tarinassa ollut omasta mielestäni selkeästi monitahoisempi ja ehkä kompleksisempi hahmokin kuin Amanda. Aikojen kuluessa hän on kuitenkin alkanut rakastaa pientä juonittelijaansa ja viimeinen antautuminen tapahtui vasta, kun vaihtoehtoja ei enää ollut. Olisiko Janus itsekseen vähän myöhemmin päässyt samaan lopputulemaan? Ehkä, ehkä ei. Paha sanoa, sillä niin pitkälle en itsekään asiaa ajatellut, mutta haluaisin USKOA, että näin olisi käynyt. Janus on kuitenkin kypsä mies, ajatteleva ja älykäs, toisin kuin vaimonsa =D

   Poista
 2. Jäin miettimään tekikö Janus siirtonsa vain siksi, ettei hänen oma maine menisi. Kuitenkin aika vaikutusvaltainen mies, eikä kaksi kariutunutta avioliittoa näyttäisi millään tasolla hyvältä!

  Mulle jäi myös sellainen kutina, että Amanda saattoi valehdella isyydestä. Tai ehkä vähän toivonkin sitä :D aika näyttää paljastuuko Amandan salaisuus vai ei...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin hyvää pohdintaa! Ei taatusti näyttäisi ulkopuolellekaan hyvältä, jos miehen toinenkin liitto, aviorikoksesta alkanut, kaatuisi. Uskooko Amanda turhaan Januksen puheita vai onko mies oikeasti rakastunut? Sen aika näyttää ;-)

   Poista
 3. Tällä hetkellä asiat vaikuttaisivat olevan päällisin puolin hyvin, mutta ovatko ne sitä todella? Jos ovat niin hyvä, mutta vähän jäi sellainen fiilis, että kaikki ei ole ihan sitä mitä annettiin ymmärtää. Mullakin kävi mielessä eri vaihtoehtoja, esim. juurikin se, että Amanda saattoi valehdella Artun isyydestä. Sekin käväisi mielessä, että vielä jossain vaiheessa Amandan petos tulee myös Januksen tietoon ja idylli suorastaan romahtaa. Tai voihan tässä käydä vielä niinkin, että Amandan ja Januksen liitto alkaa rakoilla jostain muusta syystä ja kohta Amanda löytää itsensä jälleen Rohanin viereltä hakemassa lohtua... Kävi miten kävi, niin mielenkiintoisia vaihtoehtoja joka tapauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että onnistun herättämään epäilyksiä asioista ja lukijat jäävät pohtimaan, että olikos tämä nyt kuitenkaan ihan näin =D Vaihtoehtojahan Amandan tuntien olisi tarjolla jos jonkinmoista ja tässä on kuitenkin vielä hetki kuljettavana naisen kanssa, joten... en kerro tässä vaiheessa, miten asiat täsmälleen ottaen menevät =D

   Poista

Osa 1.19

Olen pahoillani etten ole ehtinyt vastailla viimeisien osien kommentteihin. Nämä loppuosat ovat tulleet niin tiukalla tahdilla, että on itse...